> Program > Prateći program > Izložbe
12 SLIČICA U SEKUNDI
Otvaranje: Utorak 4. septembar.
Mesto: Likovni salon
Vreme: 20:30
  • Animirani filmovi Alekse Gajića

    Aleksa Gajić, rođen u Beogradu 1974.  godine, poznat je po svom ravnopravnom delovanju u tri različite grane popularne umetnosti. U poslednjih 20 godina, predstavljao se brojnim radovima iz oblasti ilustracije, stripa i animacije, i do danas, kako i sam kaže, ne može da se odluči koji mu broj sličica tačno odgovara. „Ako priču pričate kroz jednu sliku – to je ilustracija, ako je pričate kroz sto – to je strip , ali ako dodate još hiljadu – eto animiranog filma. Pravi cilj je ispričati lepo priču, a koji će se medijum izabrati, to je već na senzibilitetu samog autora .“ U Aleksinom slučaju, moglo bi da se kaže – 12 sličica u sekundi!

    Osim ovog interesantnog poređenja, Aleksa je nazivom izložbe  uputio i na tehniku kojom radi svoje animirane filmove, ali se duhovito osvrnuo i na situaciju u kojoj deluje, jer, poznato je da puna animacija podrazumeva 24 slike u sekundi, ali eto, sredstava ima samo za 12... Šala na stranu, broj sličica u njegovim radovima varira  od 24 u 3D animacijama, do samo jedne, koja ’rasplanjena’ na nekoliko delova (lejera) u pokretu ostavlja utisak prostora (što je posebno umešno koristio u kratkim filmovima koje je radio za serijal RTS-a ’Radiovizija’).

    Ipak, klasična 2D animacija je glavno Aleksino ’oružje’ , i to je ono što će se u najvećem broju primera i videti na ovoj izložbi koja nas hronološki vodi od prvih stidljivih pokušaja ’razmrdavanja’ crteža, preko video spotova i reklama, do Aleksinog drugog dugometražnog animiranog filma. Izložba ubedljivo svedoči o Aleksinom veštom balansiranju između artističkog (autorskog) i komercijalnog (komunikativnog) pristupa. Na ovu temu on kaže: „Uvek pokušavam da se što više približim liniji koja će film istovremeno učiniti jasnim i razumljivim, a opet iskrenim i ljudskim, kako u vizuelnom smislu, tako i po pitanju samog scenarija.“ 
 
Dom kulture Čačak

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 325 073
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: dk@domkulturecacak.org

Festival

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 341 068
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: office@animanima.org

Pratite nas
Facebook Vimeo Instagram ISSUU
Copyright © 2018 Animanima Festival All rights reserved