> Arhiv > Animanima 2016
Animanima 2016ArhivNagrađeniFoto album
 • 10. Međunarodni festival animacije ANIMANIMA 2016

  Čačak, Srbija / Dom kulture Čačak
  7-11.09.2016.g.

 • Žiri glavnog takmičarskog programa 10. međunarodnog festivala animacije ANIMANIMA 2015 u Čačku: Kodži Jamamura (Japan), Izabela Plućinska (Poljska) i Fernando Galrito (Portugal).

 • FESTIVALSKE N A G R A D E
 • „ZLATNI ŠTIFT“ - Grand Prix za najbolji film festivala ANIMANIMA 2016
  (novčani iznos nagrade: 800 EUR)


  Autor: David Kokar-Daso (Francuska)
  PERIFERIJA

  Obrazloženje žirija: Film predstavlja snažan vizuelni portret današnjice. Psi, kao i ljudi, lutaju naokolo izgubljeni u praznini i atmosferi predskazanja kraja ljudske civilizacije.

 • POSEBNA NAGRADA ŽIRIJA
  (novčani iznos nagrade: 500 EUR)


  Autor: Reka Buči (Mađarska)
  LJUBAV

  Obrazloženje žirija: Za veštu manipulaciju elementima fantastike i nadrealizma prožetih humorom i za uspešno kombinovanje različitih estetskih pristupa koji grade "scenu" za odigravanje "ljubavi".

 • SPECIJALNA PRIZNANJA ŽIRIJA

 • Kodži Jamamura - Specijalno priznanje

  Autor: Filipe Abrančes (Portugal)
  IZNERVIRALO BI ME DA UMREM TAKO MLAAAD

  Obrazloženje: Svojim izuzetnim kvalitetom animacije i jednim veoma snažnim grafičkim izrazom, ovaj film, zasnovan na istinitoj priči, predstavlja vapaj protiv uzaludnog gubljenja mladih života u užasima ratova.


 • Izabela Plućinska - Specijalno priznanje

  Autor: Vesela Dančeva, Ivan Bogdanov (Bugarska)
  PUTUJUĆA ZEMLJA

  Obrazloženje: Zbog snažne i emocionalne muzike koja provocira i podstiče čudesna osećanja, čime ističe značaj zvuka u filmu.


 • Fernando Galrito - Specijalno priznanje

  Autor: Boris Labe (Francuska)
  RIZOM

  Obrazloženje: Ovo je svojevrstan elaborat i radikalno komponovana pojedinačna perspektiva. Univerzum sam po sebi predstavlja beskonačnu tvorevinu najsitnijih čestica, gde se svi sastavni elementi neprestano transformišu, prožimaju, utiču jedni na druge.


 • Žiri takmičarskog programa filmova za decu 10. međunarodnog festivala animacije ANIMANIMA 2016. u Čačku: Anna Ida Oroš (Mađarska), Tes Martin (SAD) i Vuk Palibrk (Srbija).

 • Nagrada “PERISKOP“ – za najbolji film programa za decu
  (novčani iznos nagrade: 500 EUR)


  Autor: Julia Oker (Nemačka)
  OKTOPOD

  Obrazloženje: Iako su filmovi koje smo gledali i ocenjivali svrstani u program namenjen deci, svi nagrađeni filmovi, uključujući i pobednički film u ovoj kategoriji takmičarskog programa, preporučuju se široj publici, bez starosnog ograničenja. Među svim animiranim filmovima koje smo odgledali u takmičarskom programu za decu Animanime 2016, ovaj film se izdvaja po svojoj kompaktnosti: konciznom narativu, pročišćenom i jednostavnom dizajnu (bez preteranog svođenja) i angažovanom humoru.

 • Specijalna nagrada žirija
  (novčani iznos nagrade: 300 EUR)


  Autor: Maržolen Pereten (Francuska)
  NOVEMBAR

  Obrazloženje: Ovaj film poseduje jednostavan, direktan i suptilan grafički stil koji momentalno privlači pažnju. Posmatramo širok spektar likova, životinja pored potoka, od kojih se svaka bori na svoj način sa sezonskim promenama i nadolazećim poplavama, otkrivajući pritom delić svog karaktera. Neke od životinja, sasvim slučajno, pomažu jedne drugima da se snađu u poplavi pre nego što svako krene svojim putem, čime pokazuju da empatija i međusobna saradnja mogu biti od ključne važnosti u datoj situaciji. Iako bi se film mogao posmatrati tek kao jedna vinjeta iz životinjskog carstva, veoma je primenjiv i na ljudsko iskustvo – klimatske promene koje uzrokuju sve više poplava širom sveta stavljaju nas u poziciju pripravnosti i, nadamo se, spremnosti da se pruži pomoć drugome kada je potrebno.

 • Specijalno priznanje žirija

  Autor: Vensan Patar, Stefan Obije (Francuska)
  GRAD ZVANI PANIKA: BUKA SIVILA

  Obrazloženje: Film obiluje specifičnim i jednostavnim humorom kog mogu razumeti i ordasli i deca. Krutost i ograničena pokretljivost igračaka daju filmu jednu vrstu naivnosti, što ga istovremeno čini i izrazito zabavnim i duhovitim. Osim toga, deci može podstaći kreativnost u igri i korišćenju igračaka.

 • Ostale nagrade
 • Nagrada publike

  Autor: Alberto Vaskez
  DEKOR

 • Specijalno priznanje festivala ANIMANIMA 2016 za doprinos umetnosti animacije

  (Japan)
  Kodži Jamamura

 
 
Dom kulture Čačak

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 325 073
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: dk@domkulturecacak.org

Festival

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 341 068
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: office@animanima.org

Pratite nas
Facebook Vimeo Instagram ISSUU
Copyright © 2018 Animanima Festival All rights reserved