> Program > Predavanja & prezentacije

PREDAVANJA I PREZENTACIJE

Sreda | 5. septembar | Mala sala  • Predavanje

   DŽEZ I ANIMIRANI FILM, JEDNA POVEST


   13:00-13:45


   Ko je bio Stepin Fečit? Da li je Volt Dizni voleo džez? Šta je to jazz-frog cartoon? Da li je Miki Maus bio minstrel? I da li Duško dugouško bio baper? Šta je zajedničko ’Renesansi Harlema’ i Beti Bup? Ko je bio ’squarehead’ a ko ’hip’? Šta je to ’Hejzov kod’ a šta su ’Cenzurisanih jedanaest’? Otkrivamo obilje zanimljivih detalja iz zajedničke istorije džeza i animiranog filma.
   Govori: Milen Alempijević (Srbija)

  • Prezentacija

   DODIRNE TAČKE DVA SVETA


   18:00-19:00


   Autor kultnih strip albuma Bič božji i Drako, Aleksa Gajić je dobri duh srpske strip scene već skoro dve decenije. Aleksa je autor i prvog srpskog dugometražnog animiranog filma Technotise-Edith & I i više kratkih animacija. Dovoljno velik i raznovrstan opus, jednako izazovan i publici i tumačima. Granična područja stripa i animacije, umetnički credo, eksperimenti, svetska scena, očekivanja, planovi.
   Govori: Aleksa Gajić (Srbija)

  Subota | 8. septembar | Mala sala  • Making-of

   NOĆNA AVATURA JEDNOG NEOBIČNOG MOMKA


   12:00-12:45


   Film Špele Čadež Noćna ptica (2016) ima zaista pedigriranu festivalsku istoriju: biran za takmičarske programe Sandensa, Klermon-Ferana i Ansija, i sa više od 20 nagrada i priznanja, uključujući Velike nagrade HAFF-a u Roterdamu i Animafesta u Zagrebu. I, naravno, „Zlatni štift“ u Čačku, na Animanimi (2017). Špela objašnjava proces nastajanja, animacijske tehnike i izazove rada na ovom filmu.
   Govori: Špela Čadež (Slovenija)

  • Prezentacija

   NACIONALNA ŠKOLA ZA FILM I TELEVIZIJU (NFTS)


   12:55-13:30


   Četrdeset šet godina istorije. Kapacitet svetskog renomea. Predavači koji oblikuju industriju animiranog filma i pri tom imaju priznanja koja to dokazuju. Stipendije koje garantuju da će sirovi talenat realizovati svoj potencijal. Scenski prostor u sklopu škole. Nagrađeni projekti urađeni za komericjalne klijente. Jedinstveni master kursevi sa svetski poznatim predavačima. Prilika da se stvori budućnost. Budite deo priče.
   Govori: Kim Noce (V. Britanija)

  • Prezentacija

   STUDIO LES FILMS DE L’ARLEQUIN


   13:40-14:10


   Šta je zajedničko rediteljima animacije kao što su Florans Meje, Serž Elisald, Serž Avedikijan, Santjago ’Bou’ Graso, Momoko Seto, Mišel i Uri Kranot, da nabrojimo samo neke? Pa, činjenica da su svi napravili izuzetne filmove koje je producirao studio iz Pariza, Les Films de l’Arlequin. Dora Bebusilio, osnivač i glavni producent, predstavlja kreativce i nove projekte ovog studija.
   Govori: Dora Benousilio (Francuska)

  • Master klas

   MEHANIZAM (NE)OČEKIVANE GREŠKE


   14:20-15:05


   Spontanost, nasumičnost, greška. Da li su ovo sastojci dobrog animiranog filma? Itekako mogu birti, to dokazuju filmovi film Nikite Diakura (Ugly, 2017 i Fest, 2018) i dinamična kompjuterska simulacija po kojoj je postao prepoznatljiv i jedno od najosobenijih autorskih imena savremene evropske animacijske scene.
   Govori: Nikita Diakur (Nemačka)

  • Prezentacija

   PRIPOVEDANJE BEZ PRIPOVEDANJA: ANIMIRANA PRIČA U PROSTORU


   15:15-16:00


   Lea Vidakovic je multidiciplinarni umetnik, animator i istraživač u oblasti animiranih instalacija, za koje koristi tradicionalnu lutka-animaciju. Na doktorskim studijama na Akademiji za umetnost, dizajn i medije Unverziteta za tehnologiju Nanjang u Singapuru, istražuje u oblasti fragmentarne naracije i novih narativnih pristupa u okviru animiranih instalacija.
   Govori: Lea Vidaković (Srbija)

 
 
Dom kulture Čačak

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 325 073
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: dk@domkulturecacak.org

Festival

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 341 068
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: office@animanima.org

Pratite nas
Facebook Vimeo Instagram ISSUU
Copyright © 2018 Animanima Festival All rights reserved