Arhiv

Animanima 2016

Trajanje

7.9-11.9.2016.

Promotivni video

Plakat

Katalog

Nagrađeni

Žiri glavnog takmičarskog programa 10. međunarodnog festivala animacije ANIMANIMA 2016 u Čačku: Kodži Jamamura (Japan), Izabela Plućinska (Poljska) i Fernando Galrito (Portugal).


„ZLATNI ŠTIFT“ - Grand Prix festivala ANIMANIMA 2016 (novčani iznos nagrade: 800 EUR)

PERIFERIJA

Autor: David Kokar-Daso (Francuska)

Obrazloženje žirija: Film predstavlja snažan vizuelni portret današnjice. Psi, kao i ljudi, lutaju naokolo izgubljeni u praznini i atmosferi predskazanja kraja ljudske civilizacije.


POSEBNA NAGRADA ŽIRIJA (novčani iznos nagrade: 500 EUR)

LJUBAV

Autor: Reka Buči (Mađarska)

Obrazloženje žirija: Za veštu manipulaciju elementima fantastike i nadrealizma prožetih humorom i za uspešno kombinovanje različitih estetskih pristupa koji grade "scenu" za odigravanje "ljubavi".


SPECIJALNA PRIZNANJA ŽIRIJA


Kodži Jamamura - Specijalno priznanje

IZNERVIRALO BI ME DA UMREM TAKO MLAAAD

Autor: Filipe Abrančes (Portugal)

Obrazloženje člana žirija: Svojim izuzetnim kvalitetom animacije i jednim veoma snažnim grafičkim izrazom, ovaj film, zasnovan na istinitoj priči, predstavlja vapaj protiv uzaludnog gubljenja mladih života u užasima ratova.


Izabela Plućinska - Specijalno priznanje

PUTUJUĆA ZEMLJA

Autor: Vesela Dančeva, Ivan Bogdanov (Bugarska)

Obrazloženje člana žirija: Zbog snažne i emocionalne muzike koja provocira i podstiče čudesna osećanja, čime ističe značaj zvuka u filmu.


Fernando Galrito - Specijalno priznanje

RIZOM

Autor: Boris Labe (Francuska)

Obrazloženje člana žirija: Ovo je svojevrstan elaborat i radikalno komponovana pojedinačna perspektiva. Univerzum sam po sebi predstavlja beskonačnu tvorevinu najsitnijih čestica, gde se svi sastavni elementi neprestano transformišu, prožimaju, utiču jedni na druge.


Žiri takmičarskog programa filmova za decu 10. međunarodnog festivala animacije ANIMANIMA 2016. u Čačku: Anna Ida Oroš (Mađarska), Tes Martin (SAD) i Vuk Palibrk (Srbija).


Nagrada “PERISKOP“ – za najbolji film programa za decu (novčani iznos nagrade: 500 EUR)

OKTOPOD

Autor: Julia Oker (Nemačka)

Obrazloženje člana žirija: Iako su filmovi koje smo gledali i ocenjivali svrstani u program namenjen deci, svi nagrađeni filmovi, uključujući i pobednički film u ovoj kategoriji takmičarskog programa, preporučuju se široj publici, bez starosnog ograničenja. Među svim animiranim filmovima koje smo odgledali u takmičarskom programu za decu Animanime 2016, ovaj film se izdvaja po svojoj kompaktnosti: konciznom narativu, pročišćenom i jednostavnom dizajnu (bez preteranog svođenja) i angažovanom humoru.


Specijalna nagrada žirija (novčani iznos nagrade: 300 EUR)

NOVEMBAR

Autor: Maržolen Pereten (Francuska)

Obrazloženje člana žirija: Ovaj film poseduje jednostavan, direktan i suptilan grafički stil koji momentalno privlači pažnju. Posmatramo širok spektar likova, životinja pored potoka, od kojih se svaka bori na svoj način sa sezonskim promenama i nadolazećim poplavama, otkrivajući pritom delić svog karaktera. Neke od životinja, sasvim slučajno, pomažu jedne drugima da se snađu u poplavi pre nego što svako krene svojim putem, čime pokazuju da empatija i međusobna saradnja mogu biti od ključne važnosti u datoj situaciji. Iako bi se film mogao posmatrati tek kao jedna vinjeta iz životinjskog carstva, veoma je primenjiv i na ljudsko iskustvo – klimatske promene koje uzrokuju sve više poplava širom sveta stavljaju nas u poziciju pripravnosti i, nadamo se, spremnosti da se pruži pomoć drugome kada je potrebno.


OSTALE FESTIVALSKE NAGRADE I PRIZNANJA


Nagrada publike

DEKOR

Autor: Alberto VaskezSpecijalno priznanje festivala ANIMANIMA 2016 za doprinos umetnosti animacije

Kodži Jamamura

Japan