Projekcija & izložba

Eesti Joonisfilm

Trajanje

72:00

Lucija Mrzljak

EESTI JOONISFILM: DECA SU ODRASLI, ODRASLI SU DECA

Duga tradicija estonske animacije seže u 30-e godine prošlog veka kada je osnovan Tallinnfilm, najstariji estonski filmski studio u kojem su nastajali prvi eksperimentalni filmovi uprskos drugom svetskom ratu, njemačkoj te sovjetskoj okupaciji koje su nastojale da guše kulturni razvoj zemlje. Animirani film je tek 1958. zaževio u punom zamahu kada je Elbert Tuganov unutar Tallinnfilma osnovao odsek pod imenom Nukufilm u kojem su se snimali lutka i cut-out filmovi. Rein Raamat je 1971. godine unutar istog studija osnovao Joonisfilm, odsek specijalizovan za tradicionalnu 2D animaciju. Od tada pa do današnjeg dana Eesti Joonisfilm poznat je kao jedan od najvažnijih pokretača jedinstvenosti savremene estonske animacije, s posebnim iskustvom stečenim kroz mnoge decenije rada s crtanom (cel) animacijom, a kasnije kompjuterskom 2D animacijom.
Život pod sovjetskim režimom otežavao je umetnicima slobodu izražavanja, pa su morali tražiti dovitljive i devijantne načine ekspresije kako bi indirektno izrazili svoje ideje. Mnogi od reditelja bili su takođe karikaturisti koji su u političkim novinama kroz crteže kritikovali život pod okupatorskom čizmom, često sugerišući stvari na dvosmislen način. Takav specifičan pristup uveliko je vidiljiv i u filmovima, gde oni progovaraju kroz metafore, koristeći se nadrealističkom gramatikom i dvosmislenim poetskim stilom.
Početkom 90-ih, nakon raspada Sovjetskog saveza i ponovnog sticanja nezavisnosti Estonije, državno preduzeće Tallinnfilm Studio, pod kojim je Eesti Joonisfilm delovao pod državnom upravom, izgubilo je status državne organizacije koju je podržavala Moskva. Službeno je osnovan kao samostalni studio 22. decembra 1993. godine pod vlasništvom reditelja. Među vlasnicima su legendarni animatori i reditelji Priit Parn, Matti Kütt, Heiki Ernits i Janno Põldma. Tamo su takođe započeli karijeru Priit Tender, Ülo Pikkov i Kaspar Jancis. A Kalev Tamm je zauzeo poziciju producenta.
Kroz tokove burne i promenjive povesti estonska animacija je razvila jedinstven i prepoznatljiv jezik, zadržavši eksperimentalni duh. Iako je u geografskom smislu reč o maloj zemlji (1,2 miliona stanovnika), na svetskoj mapi animacije Estonija važi za itekako veliku zemlju. Iskustvo i ambicije Eesti Joonisfilma granaju se u dva smera – postignuta je ravnoteža u produkciji između visokokvalitetnih porodičnih filmova namenjenih širokoj publici i produkciji autorskih festivalskih filmova. Filmovi iz oba područja postigli su znatan međunarodni uspeh. Jedinstvenom karakteristikom estonske autorske animacije smatra se doslednost u primeni zajedničkog učinka karikature, apsurdnog humora i racionalnosti te razigranosti, individualnosti i višestrukog pristupa pričanju priča.
Po mišljenju kritičara, autori iz Eesti Joonisfilma decu tretiraju kao odrasle, a odrasle kao decu. Janno Põldma, Heiki Ernits i Andrus Kivirähk, autori filmova iz serije Lotte za decu i celu porodicu, postavili su sebi glavni zadatak u direktnoj suprotnosti sa standardima zabavne industrije. Njihov je cilj da stvore film iz isprepletenih priča, koji neprekidno zaokuplja pažnju dece i pruža im iznenađenja s važnim akcentom na poštovanju prirode i izbegavanju nasilja.
Od 2000. godine nadalje, studiju su se pridružili i autori poput Olge Pärn koja sarađuje sa suprugom Priitom Pärnom (Život bez Gabrielle Ferri, 2008, Ronioci na kiši, 2009), Martinus Klemet, Mattias Mälk, Helen Unt, Morten Tšinakov te autori iz drugih zemalja poput Francesca Rossa iz Italije i Lucije Mrzljak iz Hrvatske. Mnogi od njih bili su studenti profesora Priita Pärna na Estonskoj likovnoj akademiji (Eesti Kunstiakadeemia). U filmovima mlađe generacije može se isčitati uticaj tradicije estonske animacije, ali takođe i dašak nove, individualne kreativnosti.
Projekcija filmova studija Eesti Joonisfilm i izložba koja je prati, predstaviće publici festivala ANIMANIMA najrecentije filmove, nastale u poslednjih pet godina.

Lucija Mrzljak, ilustratorka, dizajnerka i rediteljka animiranog filma, rođena je u Zagrebu 1990. Studirala je na likovnim akademijama u Zagrebu, Krakovu, Pragu i Talinu. Magistrirala je animirani filma u Estoniji u klasi Priita i Olge Pärn. Još za vreme studija počela je da radi kao animatorka i rediteljka u renomiranom Eesti Joonisfilm studiju. Njeni studentski i profesionalni filmovi prikazivani su i nagrađivani na brojnim filmskim festivalima širom svijeta. U saradnji sa estonskim rediteljem Mortenom Tšinakovom režirala je film Demonstracija briljantnosti u četiri čina koji je osvojio brojne nagrade, među njima i grand prix na festivalu Etiuda&Anima u Krakovu, kao i nagradu za najbolji hrvatski film na zagrebačkom Animafestu. Režirala je i animirala muzički spot Irskog muzičara i oskarovca Glena Hansarda za pesmu The Closing Door 2018. godine. Lucija takođe radi kao freelance ilustratorka; ilustruje knjige za decu, poeziju, crta i karikature za političke magazine (Le Monde Diplomatique, News.cz). U Talinu je 2019. godine izdala prvu knjigu u saradnji sa piscem Tarmom Noormetsom koja je nagrađena kao najlepša kniga u Estoniji. Izlagala je ilustracije na brojnim grupnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu (Bolonja, London, Moskva, Gdanjsk…).