SRPSKA ANIMACIJA U ZAMKAMA IDEOLOGIJE

Ovaj virtuelni okrugli sto bavi se nekim aspektima intrigantne teme čije se prisustvo može povremeno indikovati u dugom vremenskom rasponu, počev od 30-ih godina XX veka kada znameniti srpski književnik i diplomata Miloš Crnjanski poneseno prenosi utiske sa prvih projekcija zvučnih filmova u Parizu o Miki Mišu „koji pravi čuda na platnu“. Zanimljivi detalji ove priče su i ukaz o pokretanju Seminara za crtani film koji posle II svetskog rata potpisuje književnik nadrealista Aleksandar Vučo; pionirski poduhvati Nikole Majdaka i Borislava Šajtinca; uloga i uticaj Zagrebačke škole crtanog filma u kulturnom kontekstu bivše Jugoslavije; proganjanje autora i bunkerisanje filmova od strane državnog režima; kulturološke kataklizme 1990-ih godina u Srbiji, napokon i nova generacija autora koja na umetnički legitiman način prepoznaje diskrepance aktuelnog društvenog sistema.

Učesnici:
Srđan Radaković, autor knjige Subverzivni animirani film; Stevan Živkov, reditelj animacije i animator, Ana Nedeljković, vizuelna umetnica i animatorka

Srđan Radaković

Srđan Radaković rođen je u Novom Sadu 13. avgusta 1977. godine. Završio je studije intermedijalne režije u Novom Sadu u klasi prof. Bore Draškovića, interdisciplinarne postdiplomske magistarske studije u Beogradu iz oblasti digitalne umetnosti, i odbranio doktorat iz istorije filma na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Predaje istoriju i tehnike animiranog filma na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Do danas je u pozorištu režirao dela Strindberga, Foa, Bernharda, Gombroviča, Pintera, Vladušića, Ljubinke Stojanović, kao i više kratkometražnih i srednjemetražnih dokumentarnih, igranih i animiranih filmova za koje je nagrađivan na domaćim i internacionalnim festivalima. Objavio je sledeće knjige: Dugi kadrovi (2012), Subverzivni animirani filmovi (2017) i O filmofiliji i filmofobiji (2019).

Stevan Živkov

Stevan Živkov je studirao u Bukureštu. Animiranim filmom profesionalno se bavi od 1975. Autor je devet autorskih filmova za koje je dobio brojne nagrade u inostranstvu i na domaćoj sceni. Film Put bio je zvanično zabranjen u Jugoslaviji. Radio je na mnogim serijama, Digzvel (za Joram film iz Australije, 7 epizoda), Tomi i Oskar (za italijansku firmu Duga iz Rekanata, 40 epizoda lejauta), u nemačkom igrano-crtanom filmu Hačipu bio je glavni animator sa Veljkom Bikićem i kreator likova. Napravio je veliki broj reklamnih spotova kao autor i saradnik; radio je specijalne efekte i trikove u mnogim reklamama i spotovima, kao i na brojnim edukativnim projektima. Osim animacije bavi se i dizajnom.

Ana Nedeljković

Ana Nedeljković rođena je 1978. godine u Beogradu. Diplomirala je i doktorirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bavi se animiranim filmom, vizuelnom umetnošću i edukacijom u oblasti savremene umetnosti. Njen prvi film Rabbitland (režija Ana Nedeljković, Nikola Majdak)na Berlinalu je nagrađen Kristalnim medvedom, prikazan je na preko sto festivala širom sveta, a osvojio je i brojne druge nagrade. Njihov drugi zajednički film takođe je prikazan na brojnim festivalima uključujuči Berlinale, Annecy i Sundance, kvalifikovan je za Oskara i nominovan je za Annie nagradu. U okviru Rabbitland studija realizuju i brojne komercijalne animirane projekte i radionice animiranog filma, a trenutno rade na novom filmu O novcu i sreći.