> Posebne projekcije > Savremeni majstori animacije
MAGIA RUSSICA
Datum: Četvrtak, 5. septembar
Mesto: Velika sala
Vreme: 17:30

Ruska animacija u Sovjetskom razdobljuU Moskvi su 1935. godine prikazana tri flima Volta Diznija. Videvši ove filmove, tada mladi student Fjodor Hitruk, nije mogao da poveruje svojim očima, uveren da se radi o pravom čudu. On tada nije mogao znati da će jednog dana i sam postati jedan od velikana ruske animacije. Kroz njegovu životnu priču, otkrivamo čarobnu umetničku formu koja je decenijama ostala skrivena iza Gvozdene zavese.

U poređenju sa drugim umetnostima, a naročito u poređenju sa književnošću i filmom, animirani filmovi – sa svojom reputacijom umetničke forme za decu – relativno lako su pronašli put kroz strogu cenzuru u Sovjetskom savezu. Kao i sve sovjetske institucije, Sojuzmultfilm studio za animaciju je uživao punu podršku vlade, što ne samo da je umetnicima okupljenim oko ovog studija stavilo na raspolganje veoma izdašne budžete za produkciju, već im je otvorilo i kanale za distribuciju, preko 112,000 bioskopskih dvorana širom SSSR-a. Ovakva situacija omogućila je razvoj tradicije stila animacije koja nije bila namenjena isključivo deci.

Magia Russica nas vodi kroz prizore i zvuke ruskih pejzaža, do predela unutar samih animiranih filmova. Ovi filmovi ne samo da odslikavaju sovjetsko iskustvo, koje je istovremeno i teško, i obojeno humorom, već nam predstavljaju i bogatu kulturnu baštinu Rusije, sa figurom Puškina u ulozi njenog duhovnog oca.

Danas, nakon sloma Sovjetskog saveza, dok Rusija prolazi kroz period tranzicije u kaptializam, umetnici animacije otkrivaju da su pravila koja vladaju tržištem i rejtingom ponekad zapravo zahtevnija od ideološke cenzure. U osvrtu na umetnički proces kakav se retko viđa, u samom stvaranju magije, umetnici razmenjuju ideje o umetnosti, o bioskopu i načinu pristupa ovim temama. Magia Russica se odvija nadahnuta duhom njihovih reči.

 • Produkcija: Izrael, Rusija | 2004 | 96 min
  Režija i prodiukcija: Jonatan i Maša Zur
  Produkcija u Rusiji:  Elena Kasavina, Natalija Černišova
  Kinematografska obrada: Jonatan Zur, Anton Mikalev
  Intervjui: Maša Zur
  Editovanje:  Jonatan Zur
  Editovanje zvuka: Arik Deri
  Saradnici: Fjodor Hitruk, Juri Norštajn, Eduard Nazarov, Gari Bardin, Josef Bojarski, Aleksander Tatarski, Dani Mendelevič, Feliks Kandel, Aleksander Kurliandski

 
 
Dom kulture Čačak

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 325 073
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: dk@domkulturecacak.org

Festival

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 341 068
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: office@animanima.org

Pratite nas
Facebook Vimeo Instagram ISSUU
Copyright © 2018 Animanima Festival All rights reserved