> Program > Posebni programi > Portret animatora: ĐOSI MALIS
BENDITO MACHINE, SVET U SILUETAMA
Datum: Subota, 7. septembar
Mesto: Velika sala
Vreme: 19:00
 • Bendito Machine je, nema sumnje, jedan od najapartnijih animiranih univerzuma, iza koga stoji grafički dizajner, ilustrator i animator iz Španije, Đosi Malis. U svom studiju Zumbakamera u Palma de Majorci on kreira taj apsurdni i kontradiktorni svet neobičnih mehanizama, gradeći kompleksnu priču punu iznenađujućih preokreta. Sa puno ironije i crnog humora Đosi na jedan gotovo lucidan način dovodi pod lupu našu civilizaciju, koja je spremna, arogantno demonstrirajući supremaciju vrste, da uruši samu sebe u prah i pepeo, u beskrajnim ponavljanjima kosmičkih ciklusa.

  Od prvog filma u ovom „serijalu pripovesti o moći, novcu, religiji i korupciji“ Everything that you need iz 2006. godine pa do najnovijeg, šestog po redu, Carry On (2018) Đosi dosledno istražuje ljudsku prirodu, pa tako Bendito Machine postaje svojevrsna paradigma društvenih odnosa u kojima politika, religija, rituali, duh plemena, destrukcija, poprimaju vrlo iznijansirana značenja. Bendito Machine generiše neomitove, poigravajući se sa artefaktima pop kulture (u drugoj epizodi jasna je aluzija na koka kolu, a pažljivi gledalac će u grupi karaktera primetiti i jednog čija glava oblikom nedvosmilseno podseća na uši Mikija Mausa), a kroz njihov kodiran ali razaznatljiv govor autor saopštava i sopstveno viđenje stvari, i to su vrhunci satire našeg doba.

  Osoben vizuelni izraz – sve figure, arsenali, oruđa, scene, podsećaju na siluete, izražene dvodimenzionalnosti i redukovanih kretnji – dopušta Đosijevom imaginarijumu da se razmahne, a tada dolazi do izražaja i njegova strast za detaljima i suštinsko poimanje umetnosti animacije.

  Šesta epizoda postavlja pitanje: „Neizbežno i enigmatično bio-tehnološko preplitanje je nadomak. Šta može da pođe naopako?“ O, može, itekako... Pitanje koje se nameće samo po sebi: ako je nepobitna činjenica da se svet današnjice iscrpeo, da li se i Bendito Machine franšiza primakla kraju? Odgovor u mnogome zavisi od Đosija Malisa. A kakav god taj odgovor bio, lako je pomisliti da naš duboki, intimni doživljaj sveta u kome živimo, zaokupljenog iluzijom o samom sebi, često groteskan u svojoj samodopadljivosti, možda i ne može izgledati drugačije nego baš ovako, kao što izgleda Bendito Machine.

 • Bendito Machine I – Sve što ti je potrebno, 2006, 4:46

  Dva sela se bore za kontrolu nad svetim brdom. Ponekad je umetnost zastrašivanja najbolji saveznik kada je potrebno da se zgrne bogatstvo.

 • Bendito Machine II – Iskra života, 2007, 5:53

  Čudni napitak nedokučivog porekla, sa čudnim dejstvom na one koji ga probaju, dovodi do pogubnih posledica kod male grupe posvećenika mistike negaziranih napitaka.

 • Bendito Machine III – Slušaj njegovu komandu, 2009, 6:36

  Čovek se uspinje uz visoku planinu u potrazi za predskazanjem. Svemoguća sila ga obdaruje katodičnom moći svete tajne, kao poslednjom nadom da se ljudski rod spase od svojih zlih paganskih obreda, i da se tehnološki razvije.

 • Bendito Machine IV – Gorivo za mašine, 2012, 9:50

  Neverovatni junak kreće na teško putovanje kopnom, morem i vazduhom, kroz atrakcije planete pretvorene u gigantski petrohemijski zabavni park… i još dalje.

 • Bendito Machine V – Povuci obarač, 2014, 11:54

  Egzotični putnik dolazi izdaleka, kako bi otkrio lepotu navodno neistražene teritorije. Umesto toga, naći će se u sred uzavrelog sukoba. Zarobljen protiv svoje volje, prinuđen je da strpljivo čeka prestanak oluje.

 • Bendito Machine VI – Ne posustaj, 2018, 13:57

  Neizbežno i enigmatično bio-tehnološko preplitanje je nadomak. Šta može da pođe naopako?

 
 
Dom kulture Čačak

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 325 073
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: dk@domkulturecacak.org

Festival

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 341 068
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: office@animanima.org

Pratite nas
Facebook Vimeo Instagram ISSUU
Copyright © 2018 Animanima Festival All rights reserved